13 Haziran 2011 Pazartesi

Ciklet akvaryumu nasıl olmalı ?

Ciklet Akvaryumu

Karma Cichlid Akvaryumu



Cichlidleri bir arada tutabilmek için türlerin genel karakterlerinin bilinmesi gerekir. Ağızda kuluçka yapan türler tutulmak isteniyorsa, Malawi, Tanganyika, Viktorya Göllerindeki cichlidleri bir arada besleyebiliriz. Bu bölgelerin pH dereceleri ve suyun sertliği birbirine oldukça yakındır. Bir arada rahatça yaşayabilirler.

Bir cichlid akvaryumu 300-350 litrenin altında olmamalıdır. Eğer cüce cichlid türleri besleniyorsa 6070 litrelik akvaryumlar yeterlidir. Göl suları sert ve pH'ı da yüksek olduğundan akvaryuma bitki seçiminde dikkat edilmelidir. Bazı türler bitkileri de yediklerinden dolayı acı, sert ve az ışıktan hoşlanan tipte bitkiler seçilmelidir. Bunlardan en dayanıklıları dev Cryptocoryne balanse, C. fendtü, C. ciliata ve gaz tipi bitkilerden Vallisneria spiralis sayılabilir. Cichlidlerin en çok hoşlandıkları şeylerin başında taşlar ve mağaralar gelir. Akvaryuma genellikle iri boylarda çakıl taşları koyulmalıdır. Diğer tip taşların kenarları sivri ve keskin olduğundan balıklara zarar verebilir. Ayrıca çakıl taşlarında bulunan kalsiyum karbonat ve magnezyumlu maddeler hoşlandığı bir sertlik oluşturur.

Bitkisel yemleme yapılmadığı zaman balıklar bitkilerin yapraklarını koparabilirler. Bunun için iki günde bir bitkisel yemler verilmelidir. Balıklar arasındaki boy farkı mümkün olduğunca az olmalıdır.
Cichlidlerin yaşadıkları sular bazik olmasına rağmen nötral sularda da gayet iyi gelişip yavru verirler. Suyun pH'ını devamlı yüksek (8-8.3) tutmak için belirli zamanlarda pH tamponlayıcısı kullanmak gerekir. Çok özel durumlar haricinde buna gerek yoktur. Bu balıklar akvaryumda bir erkeğe iki dişi olacak şekilde yerleştirilmelidir.

Olgunlaşan erkek, hazır olmayan dişiyi sürekli yumurtlatmaya çalışıp, ona vuracağından, kötü bir şekilde yaralayabilir. Eğer iki dişi balık konursa sürekli aynı balık kovalanmak zorunda kalmaz.

Akvaryuma konulacak balıkların aynı tip sulardan hoşlanmasına dikkat edilmelidir. Suyu fazla sert ve bazik olan akvaryuma, bu tip sudan hoşlanmayan balık atıldığında, balığın aşırı solunum yaptığı, renklerinin cansız olduğu ve satıhıta yüzdüğü görülür. Bu haliyle diğer balıklara yaralı izlenimi verebilir ve bu yüzden hırpalanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

WEB AKVARYUM -BALIK ÜRETİMİ -AKVARYUM PÜF NOKTALAR © 2008. Design By: SkinCorner